Syriske flyktninger: Har livet på vent

24 august 2015

Amina (33) og mannen bor i et lite rom, sammen med sine 6 barn. Rommet leier de av en libanesisk familie. Livet som flyktning er preget av usikkerhet. Og mest av alt ønsker de å kunne dra hjem igjen til Syria. Det kan de ikke så lenge krigen pågår.

Det er vanskelig for henne å skaffe nok mat til bordet for familien på åtte. Den store familien lever på velviljen til naboene. Hun har ikke nok gass til å varme maten.

-Vi har ingen penger og ingen jobbutsikter. Det er ikke noe liv her til oss i Libanon, forteller Amina trist. Hverdagen hennes er preget av usikkerhet og konstant bekymring for hennes seks barn.

-Vi sitter fast uten fremtid. Vi vet ikke hva som vil skje og for oss finnes det ingen løsninger så lenge krigen pågår, fortsetter Amina. Ofte gråter hun natten gjennom. Hun gråter for familien sin og fordi de ikke vet hva de skal gjøre. Det har ikke alltid vært slik.

Amina kommer fra en hverdag som likner et norsk hjem. Hun har, som så mange andre syriske flyktninger, mistet alt.

-Vi hadde ikke mye, men vi hadde det vi trengte. Vi hadde et hus, vi hadde mat på bordet, barna mine gikk på skole og de funksjonshemmede barna mine hadde gratis helsetilbud og medisiner. Jeg var selv hjemme og pleide dem, men trengte ikke å bekymre meg. Mannen min hadde en stabil jobb som fruktselger. Slik er det ikke lenger, sier hun.

I følge FN er det over 1 million registrerte syriske flyktninger i Libanon, et land som har ca fire millioner innbyggere (færre enn Norge). Over 1 million mennesker som trenger hjelp dag ut og dag inn. Det finnes mange hjelpeorganisasjoner i Libanon, men ikke kapasitet til å hjelpe nok. Amina vil ikke være en byrde for andre. Hun vil hjem. For barnas skyld kan hun ikke annet enn å vente på fred i Syria.