Aktuelle konflikter

17 september 2014

Akkurat nå pågår mange væpnede konflikter rundt om i verden. I mange av disse rammes uskyldige sivile.

En annen fellesnevner er at det ofte er farlig for de som hjelper. Lokale frivillige og andre hjelpearbeidere utsettes for fare i innsatsen for å hjelpe. Noen steder slipper de rett og slett ikke til.

Syria

I Syria er krisen nå i sitt tredje år. Tall fra FN viser at mer enn 2,8 millioner syrere har flyktet til naboland. Internt i Syria har 7 millioner mennesker flyktet fra sine hjem og 10 millioner mennesker trenger nødhjelp i landet. Rundt 10.000 frivillige i Syria Røde Halvmåne bidrar med alt fra medisinsk hjelp og evakuering til psykososialt arbeid med barn og matutdeling. 

Gaza

På Gazastripen flyktet nesten 500.000 mennesker fra sine hjem. Over 2100 palestinere er drept, av disse nær 500 barn. Rundt 10.000 er skadet, en tredjedel barn. Palestinsk Røde Halvmåne og den Internasjonale Røde Kors komiteen jobber sammen for å dekke desperate humanitære behov. Det inkluderer blant annet medisinsk hjelp til sårede og syke, evakuering av drepte, utdeling av tepper og madrasser og psykososialt arbeid med barn.

 

Nord-Irak

I følge FN er 1,8 millioner mennesker internt fordrevet i Irak. 1,5 millioner trenger nødhjelp. Spesielt vanskelig har situasjonen vært på Sinjar-fjellet, hvor flere tusen var dager uten vann og mat. 

Ukraina

Røde Kors er nå ekstremt bekymret for situasjonen til folk øst i Ukraina. Behovet for nødhjelp og beskyttelse for sivilbefolkningen er stort, som følge av konflikten. Spesielt i Lugansk har kampene vært harde. Tusener er uten tilgang til vann, elektrisitet og medisinsk hjelp. Røde Kors (ICRC) trapper opp nødhjelpen i området. 

Libya

Det har vært harde kamper i både Tripoli og Benghazi. Tusener av mennesker har blitt berørt. Frivillige fra Libya Røde Halvmåne har jobbet hardt med å transportere sårede, og for å fjerne døde etter kampene, under ekstremt vanskelige forhold. 
Libya Røde Halvmåne er en av svært få humanitære organisasjoner som er til stede der. 

 

Libanon

Som et av Syrias naboland har de tatt imot over en million flyktninger fra Syria. Den siste tiden har de pgså opplevd kamphandlinger inne i Libanon. Mange skadde kommer over grensen og fraktes til sykehus av Libanon Røde Kors, som har ambulansetjeneste i Libanon.

Sør-Sudan

Verdens yngste land har vært i konflikt siden midten av desember 2013. Over en million mennesker er internt fordrevet og mange har flyktet til naboland. Mange mangler mat, vann og medisinsk hjelp. Røde Kors er en av få organisasjoner som har bred tilgang i landet og bidrar blant annet med matutdeling, medisinsk behandling, koleraforebygging og vaksinasjon av husdyr. 

Den Sentralafrikanske Republikk

Forholdene for de internt fordrevne er veldig vanskelige.  Mange må få sine daglige behov for mat og vann dekket gjennom nødhjelp, fordi de har flyktet fra alt.ICRC har hatt kirurgiske team i landet og har operert ca 600 pasienter. Røde Kors (ICRC) jobber også med å opprette kontakt mellom de som har kommet bor fra sine kjære.